29.1.11

Pengembaraanku di Bumi Hijau Kuning..EPISOD 1 = naik keretapi,,yeahh..!!

29-01-11....--Ak memulakan perjalananku..menaiki keretapi...yeahh!!,,bestnye...ak xtau kretapi nie nma ape tah,,dlm tiket just tulis senandung langkawi,,.ak bertolak kul 12.15pagi,,menghala ke utara..maka ak dgn langkah kanan dn beraninya masuk ke gerabak kretapi seorang diri..mahu merantau..dulu dh merantau kt taiping dua thn,sorang diri..tp kt taiping ak rasa ak kurang berjaya..kli nie ak nk lg berani..ak nk pg lg jauh,,ak ke kedah,,tp tuk 2 bulan je,,ak nk tenangkan minda,,nk bukak minda ak lg..nk kenal lg ramai org....ak nk la cita sikit pengalaman aku kt dlm gerabak kretapi...first2 ak naik kt stesen ip0h,,masuk2 je grabak,ak tegok smua penumpang tido,,tuu dia lena abis depa,,.ak pun pi cari krusi ak..kt tiket tulis A19..kt tempat yg patut ak duduk ade org tua nie duduk,,ak malas la nk halau..hormat...so,ak pi la duduk kt tmpt kosong lain,,.bila tukang check tiket smpai dan2 pakcik tu ilang..xpasai ak kna mrh sbb duk tmpt laen..xpe la,ak senyum je..= )..tgk kt cermin,gelap gempita wehh..ape pn xnmpk..maklumla perjalanan malam,,tp from the wndow i cn sw a beautiful of mo0n...bertapa besar nye kuasa Allah,,indahnya ciptaan Allah..

  Pastu lama sikit aku dh boring..ape lagi,ak pun cari la geng sembang...dpt la sembang ngn sorang abg nie..dia dr putrajaya...emm kebetulan minat kami sama..dua2 minat bola sepak,,ape lg melet0p2 la kami brsembang..smbang mcm dh kenai lama,,hahaha,,ilang terus boring ak last2 abg 2 turun kt taiping..xdpt borak lama lg...arap jumpa lagi ye bang....
 

  Sempat la jugak ak on9 fB ats grabak nie..tp xlama la,,,emm msa aku karang article nie,ak dalam perjalanan ke pulau pinang..ak pakai enset je karang article nie,,beteri laptop abis daa~....mcm org dlm kretapi nie,org thailand,india,singapore,org putih pun ada,,,mantap2...ak try smbang ngn org thailand..,mak aii~,dia brcakap mcm ak sebatu jauhnye..mcm menjerit...dia nk balik bangkok,,umur dia 19..dtg sorang2 dr bangkok..dia brcuti kt KL..ank muda yg lebih berani..fasih 4 bahasa,.bahasa thai,inglish,chinese,malayu...dia kagum ngn org malaysia,,lmah lmbut katanya,,dia da bg no phone,,tp no phone thai...hampeh tul dia 2...dia cabar ak dtg mengembara ke Thailand,,dia kn tolong kt sana,,dia ank org kaya.......
  
Emm dh kul 4.30pagi,,ak dh ngantok.,mata pn dh pedih nie...nk tido jp ye..nti aku sambung.......zzzzZZZZ....!!! --_--

  Tepat jam 8.15 pagi,,,ak tiba di stesen keretapi alor setar.... 

THE END..!!

kpada korang yg dh baca article nie,tahniah ye...panjang nie...klo larat baca memang mantap... syukran2..


ok,la ckp byk2 pn xguna..so,tunggu la episod yg ke-2 untuk mngetahui ak yg jd kt aku...

SALAM HIJAU BUMI TUHAN...
daa~ (^_^)

2 comments:

Ainnur Afiffah said...

woahhhh. teruje ak bace. haha. kemane laa ang merantau nih. haishh,,

Ahmad Nazrin said...

= )